Matti voor Bobath

Alexander, een 9-jarige jongen met spastische diplegie in de onderste ledematen, wordt al enkele jaren begeleid bij een Bobath-therapeute. In lijn met de theoretische concepten van Bobath ligt de focus bij de therapie van Alexander vooral op het verbeteren van zijn bewegingsfuncties.  Via actieve oefentherapie, facilitaties en stretching wordt geprobeerd om zijn bewegingen efficiënt, effectief en succesvol te laten plaatsvinden. 

Door uiterst bewust om te gaan met actief bewegen en motorisch leren, aan de hand van een diepgaande interactie tussen therapeut, patiënt en omgeving, is een therapiesessie voor Alexander vaak bijzonder vermoeiend. Door gebruik te maken van een interactieve en speelse omgeving blijft hij echter optimaal gemotiveerd.


Doelstellingen

  • Verbeteren posturale controle
  • Stimuleren van houding in stand
  • Verbeteren uithouding in stand
  • Stimuleren gangpatroon
  • Verbeteren van tonusregulatie in de onderste ledematen

Hoe kan Matti Alexander ondersteunen?

Gezien het belang van functionele oefeningen binnen een Bobath-therapie wordt bij Alexander vooral gewerkt met relevante bewegingen. Om de therapie optimaal te laten verlopen is het daarbij belangrijk dat de therapeut in nauw contact staat met Alexander zonder dat dit een effect heeft op de exergames die worden gespeeld. Daarbovenop moeten er voldoende mogelijkheden zijn om de Kaye Walker en orthesen van Alexander te kunnen gebruiken tijdens de oefentherapie. 

Door gebruik te maken van de aanpasbare exergames op Matti wordt de therapie motiverender voor Alexander. Daarbij kunnen de interactieve vlakken eenvoudig worden verplaatst zodat er voldoende ruimte is voor de therapeute of eventuele hulpmiddelen op Matti. Het nauwe fysiek contact tussen Alexander en de therapeute blijft zo bewaard, waardoor de fundamenten van het Bobath concept gevrijwaard blijven.


Heatmap

  • De heatmap vormt een ideale toepassing om het voetcontact van Alexander visueel duidelijk te maken. Zo kan de therapeute ook gebruik maken van visuele feedback, naast de gebruikelijke activatie technieken en facilitaties om Alexander te stimuleren tot optimaal plantair contact.

  • Het visualiseren van de lichaamsmassa op de heatmap kan op dezelfde manier helpen om de coördinatie van het zwaartepunt te visualiseren en stimuleren.

Balance Test

  • Deze toepassing kan verder helpen bij het visualiseren van het lichaamszwaartepunt op een specifieke aslijn (rechts-links, frontaal-posterieur) of het horizontale vlak.

  • Verschillende functionele oefeningen die zich richten naar een optimale gewichtsverdeling kunnen met deze toepassing worden uitgebreid. Zo kan een specifiek doel worden gedefinieerd en geeft Matti continu aan of Alexander de juiste gewichtsverdeling hanteert doorheen de oefening.

Twister

  • Dit spel stelt Alexander in staat om zijn lichaamshouding en uithouding in stand te oefenen. Door gebruik te maken van slechts twee knoppen wordt er maximaal ingezet op een variabele uitgangshouding.
  • Door de ‘Hold time’ van de knoppen te vergroten creëert de therapeute voldoende ruimte om Alexander optimaal te begeleiden.
  • Aangezien de doelwitten op Matti de enige elementen zin die het voetcontact van de patiënt actief registreren kan de therapeute dicht bij Alexander blijven, of kan Alexander gebruik blijven maken van zijn Kaye Walker doorheen de oefening. Op die manier kunnen de nodige facilitaties en correcties van compensatiebewegingen worden toegepast zonder de oefening te moeten onderbreken.

Goalie Game

  • Dit spel is een variatie op het evenwichtsspel Balance Orchestra, en leunt door zijn voetbalthema iets dichter aan bij de interesses van Alexander. 
  • Zoals bij Balance Orchestra wordt dit gespeeld door plaats te nemen op de twee gekleurde vlakken op Matti. Belangrijk binnen de Bobath therapie is de mogelijkheid om als therapeut plaats te nemen rondom Alexander doorheen de uitvoering. Zo kunnen de heupen, schouders of andere lichaamsdelen naar believen worden gepositioneerd en ondersteund zonder dat de aanwezigheid van de therapeut op Matti een invloed heeft op het spel. 
  • Daarnaast is het ook mogelijk om deze oefening uit te voeren in zit (rechtstreeks op Matti of op een wobbleplank) om op die manier de statische balans in zit te oefenen en stimuleren.

Balance Beam

  • Dit spel laat toe om de voortbeweging van Alexander te oefenen en stimuleren.

  • De balance beam kan breder of smaller worden gemaakt, of volledig vervangen worden door afzonderlijke doelwitten die aangeven waar Alexander de voeten dient te plaatsen. Ook kan er gekozen worden of de balance beam volledig recht loopt, of een hoek vormt. De animaties op de balance beam tonen Alexander daarbij duidelijk in welke richting hij dient te wandelen om over te kunnen gaan naar de volgende oefening.

  • Om frustraties te voorkomen en continue ondersteuning toe te laten (van de therapeut of Kaye Walker) kan de foutendetectie bij deze oefening worden afgezet. Zo beperkt de therapeute de frustratie bij Alexander en creëert ze een afgebakende zone op Matti waarbij optimale concentratie vereist is. Na het doorlopen van elke oefening krijgt Alexander een positief signaal van Matti en blijft hij gemotiveerd oefenen.

Untitled UI logotextLogo
Schrijf je in op onze nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.
We care about your data in our privacy policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.